Gelişen teknoloji sonrasında bankalar her ne kadar cep telefonlarına dahi girmiş olsalar da, buna rağmen bankalara giderek işlem yapan tüketici sayısı da az değil. Ekonominin devam edebilmesi gerekli olan paranın yetmediği durumlarda kredi başvurusunda bulunmak hem kısa hem de uzun vadede işleri kolaylaştırabiliyor. Kredi başvurusu sonucunda elde edilen tutar sıkışıklığı azaltıyor olsa da zamanı geldiğinde ödeme sağlamak bazen zorlayıcı olabiliyor.
Bireysel Kredi Reeskontu Nedir?
Bankaların sunmuş olduğu kredi çeşitleri arasında taşıt kredisi, konut kredisi ve ihtiyaç kredisi gibi kredi çeşitleri yer alıyor. Bu kredi çeşitlerinden herhangi birini kullanan tüketicilerin yıl sonunda hesap dökümü zamanı geldiği zaman hesaplarında kendilerinden tamamen habersiz Bireysel Kredi Reeskontu adı verilen kesintiler yaşanıyor. Bireysel Kredi Reeskontu’nun diğer bir adı Komisyon olarak isimlendiriliyor.
Bireysel Kredi Reeskontu Neden Uygulanıyor?
231 sayılı Vergi Kanunu’nun 281 ve 285 maddelerinde, sigorta şirketlerinden veya bankalardan tahsil edilecek borç senetleri ve mali gelirler için Reeskont işlemi uygulanıyor. Bu işletmelerin dışında olan diğer işletmelerin Reeskont yapmalarının hükmen zorunluluğu bulunmuyor.
Kesilen Bireysel Kredi Reeskontu Nasıl Öğreniliyor?
Tüketiciler kredi başvurunda bulunacakları zaman banka çalışanlarından bu bilgiyi talep edebiliyor. Kredi çekileceği zaman ise sözleşmede yer alan bütün şartların dikkatli bir şekilde okunması gerekiyor. Bu durum her bankaya göre değişiklik gösteriyor. Bazı bankalar daha uygun miktarlarda komisyon alabiliyor. Unutulmaması gereken nokta şu ki; bütün bu işlemler banklara nakit akışı sağlamanın yanı sıra, devlet ekonomisine de büyük katkı sağlıyor.
Kesilen Bireysel Kredi Reeskontu Nasıl Geri Alınıyor?
Bireysel Kredi Reeskontu tüketicilerin vadesiz hesaplarından her yılın ilk ayı kesiliyor. Bu tarz durumda banka müşterilerinin, yapılan kesinti tutarları hakkında bilgi sahibi olmaları gerekiyor. Gerekli olan bütün açıklama ve bilgiler müşteri temsilcilerinden talep edilebiliyor.
Tüketiciler kesinti tutarının takibini yaparak müşteri temsilcileri aracılığıyla geri iade talebi yapabiliyorlar. Şayet banka sözleşmesinde Bireysel Kredi Reeskontuyla ilgili bir madde bulunmuyorsa, yapılan kesinti tutarları tüketici hesaplarına EFT veya Havale yoluyla aktarılıyor. Bankaların, tüketicilerin dilekçelerine olumsuz cevap vermeleri durumunda, tüketicilerin hukuki yollara başvurma hakkı da bulunuyor.