Emlak vergisi, taşınmaz ya da taşınmazlara sahip olan herkesin 1986 yılından beri ödemekle mükellef olduğu vergidir. Emlak vergisinin arsa, mesken, işyeri gibi çeşitleri vardır. Emlak vergisi ödemeleri arsa, mesken, işyeri için farklı oranlardadır ve her sene piyasa fiyatı baz alınarak belediyeler tarafından belirlenir.
Ödemeler Nasıl Yapılır?
İÇİNDEKİLER
Emlak vergisi her yıl devlete ödenir. Ödemeler taşınmazın bulunduğu belediyeye direkt olarak, PTT yoluyla, belediyelerin hesabına havale ile veya e-Belediye hizmeti veren belediyelerde internet üzerinden yapılmaktadır. Emlak vergisi senede bir kerede veya iki taksit şeklinde ödenebilir. Genellikle ilk taksit mart, nisan, mayıs aylarında ikincisi ise kasım ayında ödenmektedir. Emlak vergisi borcu bu dönemler içinde ödenmez ise cezai işlem başlatılır.
Vergi Beyannamesi İçin Neler Gerekli?
Herhangi bir veya birden çok taşınmaza sahip herkes belediyeye başvuru yaparak emlak vergisi beyannamesi vermek mecburiyetindedir. Bunun için taşınmaz sahibi şu evrakları hazır etmeli ve belediyeye başvuruda bulunmalıdır:
-Taşınmazın tapu fotokopisi
-Taşınmaz sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisi
-Vergi numarası
-Yapı kullanma izninin fotokopisi
-Taşınmazın bulunduğu adres
-Beyanda bulunan kişinin ikamet adresi
Kimler Vergiden Muaf Tutulmuştur?
Emlak vergisinde belli şartlarda olan kişiler vergiden muaf olabiliyor. Ev hanımları, engelliler, işsizler, hiç geliri olmayanlar, şehit eşleri ve çocukları, gaziler, ekstra bir geliri olmayan emekliler emlak vergisinden muaf tutulmuşlardır. Yılın belli zamanları kullanılan yazlık evler hiçbir şekilde muafiyete dahil değildir.