Tapu Senedi Nereden Alınır?

Tapu Senedi Nedir?

Tapu ve kadastro genel müdürlüğünde emlak işlemleri sonucu devlet memuru tarafından taşınmazın sahibine verilen mühürlü ve imzalı resmi evraka tapu senedi denilmektedir. Tapu senedi sadece taşınmazın sahibine verilmektedir. Kiracıya, komşusuna, akrabasına vb. verilmemektedir. Tapu senedi ayrıca sadece tapu ve kadastro genel müdürlüğü tarafından verilmektedir. Herhangi bir yerden alınan tapu senedinin herhangi bir resmi geçerliliği mevcut değildir.

  Tapu Senedi Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tapu senedi üzerinde buluna bilgiler tapu ve kadastro genel müdürlüğünün tapu kayıt kütüğünün özetidir. Tapu senedini alırken bu bilgiler gözden geçirilmelidir. Tapu senedi üzerinde;

Mevki, satış bedeli, ada, parsel, pafta, mülk sahibi, cilt, sahife vb. bilgilere dikkat edilmelidir.

  Hisseli Tapu Senedi

Tapu senedi sadece bir şahsa ait dışında hisseli olma durumu da mevcuttur. Hisse senedi sahiplerine tapu ve kadastro müdürlüğü tarafından ayrı ayrı tapu senedi verilse dahi o taşınmazın tek sahibinin olduğu anlamına gelmemektedir. Tapu senedinde bir kişi yazıp ve adının önünde 1/2, 1/5, 1/15 vb. gibi yazmadığı sürece mülk sahibi tek kişidir. Aksi halde mülk sahibi birden fazla kişidir. Hisse sayısı fazla ise tapu senedi arkasına oranları karşılığında mülk sahiplerinin isimleri yazılmaktadır.

Hisseli tapu senetlerinde ortakların belli bir yerleri yoktur. Her hisse sahibi mülkiyetin her noktasına ortaktır. Şurası veya burası söz konusu değildir. Ancak noter aracılığı ile yerlerini belirleyebilirler. Anlaşma gereği noter onaylı belgeyi tapu ve kadastro müdürlüğünde tapu senedine şerh üşebilirler.

  Hisseli Tapu Nasıl Ayrılır?

Hisseli tapu senedi bağlı bulunan belediyenin imar ve şehircilik müdürlüğüne başvurarak müstakil tapu almak istediklerini dilekçe ile arz edebilirler. İnceleme sonucu imar durumu uygunsa bunu bir harita mühendisi aracılığı ile haritaya bağlanıp encümen kararı alınır. Daha sonra çıkan karar ile tapu ve kadastro müdürlüğüne gidilerek tapu senetleri ayrılabilir.

Hakkında admin

İlginizi Çekebilir!

Güvenli Kira Kredisi, Güvenli Kiracı Sigortası

Artan döviz kurları, enflasyon beraberinden gayrimenkul fiyatlarında artışı getirirken, aynı zamanda kiralanan gayrimenkullerin kira bedellerinde …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir