Varlık Yönetim Şirketleri Nelerdir?

Bankaların ve diğer finansal kuruluşların müşterileri, kimi zaman borçlarını gerektiği zamanlarda ve gerektiği şekillerde ödeyemez ya da ödemezler. Alacaklarını tahsil edemeyen bankalar, alacaklarını devrederek yeniden yapılandırma işlemi gerçekleştirir. Bankalardan ve diğer finansal kuruluşlardan borçların güncel yazılı tutarından daha düşük fiyata devir alan şirketlere “varlık yönetim şirketleri” denmektedir. Varlık yönetim şirketleri ile ilgili olarak, 2006 yılında yapılan bir düzenlemeden sonra bu şirketler, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu tarafından denetlenmeye ve faaliyetleri düzenlenmeye başlamıştır.

Varlık Yönetim Şirketleri

  1. BİRLEŞİM VARLIK YÖNETİM AŞ 212 347 07 77
  2. DESTEK VARLIK YÖNETİM AŞ 212 988 16 10
  3. EFES VARLIK YÖNETİM AŞ 216 538 41 00
  4. FİNAL VARLIK YÖNETİM AŞ 212 355 19 00
  5. MEGA VARLIK YÖNETİM AŞ 216 318 74 74
  6. SÜMER VARLIK YÖNETİM AŞ 212 217 69 00
  7. VERA VARLIK YÖNETİM AŞ 212 344 07 00
  8. YUNUS VARLIK YÖNETİM AŞ 212 268 34 00
  9. GÜVEN VARLIK YÖNETİM AŞ 212 381 73 00
  10. HAYAT VARLIK YÖNETİM AŞ 0850 480 70 70
  11. HEDEF VARLIK YÖNETİM AŞ 212 805 08 18
  12. İSTANBUL VARLIK YÖNETİM AŞ 212 367 36 45

Peki Bankalar Alacaklarını Neden Devrederler?

Bankaların alacaklı oldukları kredi tutarları, müşterileri tarafından gerektiği şekilde ve zamanda ödenmezse, kredi alacakları takibe düşer ve bu aşamadan sonra geçen sürenin uzaması ile birlikte banka hanesine ek operasyonel maliyet yazılmaya devam eder. Birçok durumda bankalar, alacaklı oldukları tutarları, gerek taşınmazlara haciz uygulayarak gerek kişilerin maaşlarına haciz uygulayarak tahsil ederler. Fakat kişilerin batık olmaları durumunda ve kendi üzerlerinde herhangi bir taşınmaz, mal mülk bulunmaması durumunda bu alacakların tahsil edilmesi mümkün olmamaktadır. Bu şekilde de bu alacaklar bankaların bilançolarında “batık” şeklinde değerlendirilir. Bu ve benzeri durumlarda bankalar, alacaklarını varlık yönetim şirketlerine yine belirli tutarlar karşılığında devrederler ve zararlarını bir miktar kapatmış olurlar.

Varlık Yönetim Şirketlerinin Yasal Hakları

Bankalar, alacaklı oldukları kredileri tahsil edemedikleri zaman bilançolarında batık olarak değerlendirilir ve geçen her gün boyunca bankanın finansal hanesi için bir maliyet teşkil etmektedir. Bu durumdan kurtulmak isteyen banka, alacaklarını 2 yıl boyunca tahsil edemediği zaman söz konusu olan alacakları anapara bedelinin %30’ u gibi bir tutar karşılığında varlık yönetim şirketlerine devretmektedir. Bu aşamadan, borcun varlık yönetim şirketlerine devredilmesinden sonra borçlu kişiler ile bankaları arasında herhangi bir ilişki kalmamaktadır.

Varlık yönetim şirketleri, bankalardan devraldıkları borçları tahsil ederek kazanç sağladıkları için bu borçların tahsil edilmesi, yapılarını sürdürmeleri için birincil gereklilikleridir. Borçlu kişilerin aklında, “Borcumun faizini sildirebilir miyim?” ya da “Varlık yönetim şirketleri, borcum için taksit imkanı sağlar mı?” gibi sorular sorarlar. Bu soruların kesin bir cevabı bulunmamaktadır. Genellikle bu kararlar, şirketin kendi oluşturduğu politikalara bağlı olmaktadır. Fakat gerçekleştirilen işlemlere bakıldığı zaman borçlu kişilerin varlık yönetimi şirketleri ile, bankalarla olan iletişimden daha iyi bir iletişime sahip oldukları bilinmektedir.

Varlık Yönetim Şirketlerinin Sundukları Şartlar

Varlık yönetim şirketleri, yalnızca devraldıkları borçların tahsilatı ile kazanç sağladıkları için borçluları ile bankalara nazaran daha fazla ilgilenebilmektedirler. Borçlularına özel ödeme planları oluşturabilmekte ve borçların faizlerinden indirim yapabilmekte ya da bazı durumlarda borçların faizlerini kaldırabilmektedirler. Aslına bakılırsa, bankalar da borçların tahsil edilememeye başlanması durumunda müşterileri ile görüşerek yeni ödeme planı oluşturmak ve faiz indirimi yapmak konusunda anlaşabilmektedirler. Yine bu tutumlar hem bankalar hem de varlık yönetim şirketleri tarafından kendi politikalarına bağlı olarak şekillenmektedir.

Varlık yönetim şirketleri, bankalardan devraldıkları borçları haciz yoluyla tahsil etme yoluna gitmezler. Çünkü bankalar, haciz yoluyla tahsil edemedikleri borçları varlık yönetim şirketlerine devrederler, bu nedenle ya borçlu olan kişilerin üzerinde herhangi bir gelir bulunmamaktadır ya da herhangi bir taşınmaz benzeri bulunmamaktadır. Hal böyle olunca varlık yönetim şirketleri, devraldıkları borçların sahiplerini bankalardan daha da fazla takip altına alırlar. Sürekli temas halinde olan varlık yönetim şirketleri, borçları anlaşma yoluyla tahsil etme yöntemini tercih etmektedir.

Şirketler tarafından yapılan takipler ve incelemeler sonrasında kişilerin üzerinde ve sahipliğinde herhangi haciz uygulanabilecek unsurun bulunduğu tespit edilirse varlık yönetim şirketleri de kişiler hakkında haciz işlemi başlatmaktan çekinmeyecektir.

Borcun Varlık Yönetim Şirketine Devredilip Devredilmediği Nasıl Anlaşılır?

Borçlu olan kişiler, borçlarını bankaya uzun bir süre boyunca ödemedikleri ve üzerlerinde herhangi haciz uygulanabilecek bir unsurun da bulunmaması durumunda, bankalar bu borçları varlık yönetim şirketlerine devrederler. Borçlu kişilerin aklında, bu borçların hala bankada mı olduğu yoksa varlık yönetim şirketlerinden birine mi devredildiği konusunda soru işareti bulunabilmektedir. Bu durumda yapılacak olan şeyler; banka ile iletişime geçmek, e-devletten sorgulama yapmak, varlık yönetim şirketleri ile iletişime geçmek olacaktır.

Ayrıca, linkteki sayfamızdan da gelecek varlık borç sorgulama üzerine bilgi edinebilirsiniz.

Hakkında Kredi Hesabi

İlginizi Çekebilir!

Forex Kaldıraç Nedir?

Son yıllarda ekonomi çevreleri tarafından çok popüler görülen ve yatırımcılar tarafından tercih edilen yatırım şekli …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir