Çeyrek Altın Taksitlendirilir mi? Taksitle Altın

Özellikle kuyumcu sektörünün istememesine rağmen geçtiğimiz yıllarda kredi kartına taksit yasağı getirilmiş ve daha sonra talepler yerinde incelenerek belli bir noktada altın alımındaki yasak esnetilme yoluna gidilmişti. Bu mana da merasimlerde takı olarak kullanılan en küçük altınımız çeyrek altın taksitlendirilir mi sorularının ana nedeni yüksek tutarlara neden olması.

Çeyrek Altın Alımında Taksitlendirme

Çeyrek altın da dahil olmak üzere diğer fiziki tüm altınların alımında kredi kartına taksit imkanı sadece ticari kredi kartlarında geçerlidir. Nitekim başka kartlar üzerinden çeyrek altın taksitlendirme işlemi söz konusu değil. Ancak yapılan yeni düzenleme neticesinde dört taksitle altın alımının da yolu açıldı. Bu anlamda taksitle çeyrek altın alınması mümkün değil iken takı alımlarında engel bulunmuyor.

İster kuyumcu sektörünün, ister tüketicilerin taksitle altın alım satımını farklı yönlerde kullanıyor olması nedeniyle atılan adımlardan birisi olan altına taksit yasağı hala devam ediyor. Çeyrek altın yatırım amaçlı olması ve takı amaçlı olmaması nedeniyle de taksitle alınamıyor. Ancak yüzük, bilezik, kolye gibi diğer takı ürünlerini dört taksitle alabiliyorsunuz.

Hangi Altınları Taksitle Alabilirim?

Vatandaş özellikle medyada duyduğu altına taksit yasağının kalktığına dair haberler sonrası istediği fiziki altını alabilmek imkanlarına sahip olduğunu düşünüyor. Ancak durum böyle değil. Nitekim kuyumculuk sektörünün sürekli taksit yasağının kalkması talepleri sonrasında esnetilmesi yoluna gidilen kredi kartına taksitle altın alımı sadece takı amaçlı olanlar içindir. Bu nedenle dört taksite kadar alabileceğiniz altın ürünleri de kolye, künye, yüzük, zincir gibi altınları kapsamaktadır. Burada çeyrek, yarım ya da tam altında olduğu gibi, ata altını ve gram altın alımlarında taksit söz konusu değildir.

Kuyumcu Sektörünün Kredi Kartına Taksit Yasağına Bakışı

Yaz aylarının gelmesi ile düğün mevsiminin açılması düğün yapacakları olduğu kadar kuyumcu sektörünü de yakından ilgilendiriyor. Sürekli artan fiyatlar, dünya ekonomisinde oluşan dalgalanmalar ve en son Çin’de çıkan virüs tartışmaları ekonomiyi kötü yönden etkiledi. Altın alımında taksit yasağının olması, sonrasında da taksit imkanının sınırlı altın alımları için en fazla dört vadede oluşması altın almak isteyen ve düğün yapmak isteyen tarafları düşündüren bir husus. Daralan kuyumcu sektörünün de açılması anlamında kuyumcu sektörü yakın gelecekte altına yapılan kredi kartı alım yasağının kaldırılması yönündeki taleplerini her aşamada iletiyor.

Altına Taksitle Nasıl Alırım?

Her ne kadar kredi kartına taksit yasağı bulunsa da altın alımlarında taksitlendirme yapabilme imkanlarınız sınırlı seviyelerde bulunmaktadır. Bunun tek yolu da en yakın bir dost aracılığıyla bilindik bir kuyumcudan senetle altın alımı ile yapılabilmektedir. Burada imzalayacağınız senetler ile taksitle altın alımında gram üzerinden anlaşma sağlanabilir. Bu durumda vadeli altın alımı yapmış olursunuz. Ancak oluşan vade ile artan altın fiyatları yüzünden alım günündeki değerlerin üzerinde bir ödeme yapma kaçınılmaz olabilir. Bu nedenle alımların yapılmasında artı ve eksileri ile muhasebenin iyi yapılması sizi maddi yönden mağduriyetten koruyabilir.

Neden Altına Taksit Yasağı Geldi

Özellikle kredi kartını nakite çevirme işlemlerinde kullanımının yaygınlaşması ve artması neticesinde mağdur edilen tüketicinin bu mağduriyetlerinin önüne geçmek adına atılan adımlardan bir tanesi karta taksit yasağıdır. Kişiler krediler ve taksitle aldığı altını peşin satışa konu etmekteydi. Bu sayede yüksek tutardan alınan altına ayrıca komisyon tutarları da ekleniyordu ve tüketici çok daha ucuz fiyatlara satış yapmak zorunda bırakılıyordu. Bu nedenle önemli maddi mağduriyetlerin yaşandığı şikayetler arasındaydı. Kredi kartını nakite çevirme imkanlarının önüne geçilmesi açısından altına yapılan yasak önemli bir aşama olarak kayıtlara geçti.

Hakkında admin

İlginizi Çekebilir!

Güvenli Kira Kredisi, Güvenli Kiracı Sigortası

Artan döviz kurları, enflasyon beraberinden gayrimenkul fiyatlarında artışı getirirken, aynı zamanda kiralanan gayrimenkullerin kira bedellerinde …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir