Hibe Destek, yatırım yapmak ya da işini büyültmek isteyen işçilere karşılıksız olarak verilen ödenek olarak tanımlandırılabilir. İşini geliştirme ya da yatırım yapma amacı olan kişilerin hibe desteğe yönelik proje hazırlaması, gereken evrakları projesiyle birlikte dosyalandırarak verilmiş olan süre içerisinde proje ya da destek verecek kurum kuruluşlara sunması gerekmektedir.
TÜBİTAK, destekleriyle çok sayıda yatırımcı yatırımlarıyla işçilerin yüzünü güldürecek projelerin gerçekleşmesini sağlamıştır. Araştırma geliştirme ekibi (AR-GE) projelerine destek sağlayan ve ayrıca teknolojik kalkınmaya yönelik projelere ağırlıklı olarak hibe desteği veren TÜBİTAK, her yıl daha da artan bütçesi ile hibe destek projeleri kabulüne devam etmekte. Mimari proje desteği kapsamında doğrudan yer almasa da AR-GE kapsamında ise bu alanda da projeler ile desteklenebilmektedir.
Hibe desteği hayvancılık alanında da geçtiğimiz yıllarda mevcut olsa da son yıllarda popülerlik kazanmıştır. Bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi ve bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi; arıcılık ve arı ürünlerinin üretimi makine parkları, yenilenebilir enerji tesisleri hibe alınabilen alanladır. Çiftçiye ayrıca verilen krediler destekleri de söz konusu.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, Çiftçilerin gelişimi ve ülkeye katkıda bulunmaları için sürekli olarak büyük yatırımlar yapmaya devam etmektedir. Bu yatırımlarından sonuncusu olan Çiftçiye Dev Destek projesiyle çiftçiye karşılıksız hibe olarak 84 projeyle 113 Trilyon Türk Lirası Hibe edecektir.
Tarım sektörüne 84 farklı proje ile 113 trilyon hibe edecek olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu
Tarım ve Orman Bakanlığının yaptığı açıklamaya göre Avrupa Birliği Kırsal Kalkındırma Destekleri dahilinde 84 projeye tam 113 Trilyon Hibe yapacağını açıklamıştı. Avrupa Birliği fonlarından karşılanacak olan bu yatırımda asıl amaç köyden kentlere olan yoğun göç dalgasının önüne geçmekti. Ayrıca bir diğer amaç ise istihdamın ve devlet katkısının arttırılması ile birlikte kaliteli ürün elde etmek amacıyla bu projeyi yapacağını belirtti.
Avrupa Birliği Kırsal Kalkındırma Destekleri dahilinde 4 ana gurup altında 84 proje için 113 trilyon hibe sağlamaktadır. Bu sayede 275 milyon lira yatırım ile 400’den fazla yeni istihdam oluşturulması amaçlanmaktadır.
Hibe Yatırım Destekleri
Çiftçiye hibe kapsamında 84 projenin 24 ü meyve sebze 23’ü meyve-sebze soğuk hava deposu, 21’i süt çiftliği, 16’sı besi çiftliği, 10’u broyler çiftliği, 6’sı süt işleme, 5’i kırmızı et işleme, 2’si su ürünleri işleme ve 1’i de kanatlı eti işleme yatırımını kapsamaktadır.
Proje Kapsamındaki İller
Bu proje şu andan itibaren başlayacak olup proje dahilindeki iller şu şekilde listelenmektedir; Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Antalya, Ankara, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Uşak, Van ve Yozgat. Projenin bir süre sonra ise tüm şehirleri kapsayacağı belirtilmiştir.