NOT: 2018 yılı içerisinde yapılan yasal düzenleme neticesinde bankalardan alınan tüketici kredilerinin vadeleri maksimum 36 ay olarak belirlendi. Güncel olarak 48 ay vadede kredi verebilen kuruluşlar yasal zemin çerçevesinde kurulan kooperatifler ve sandıklardan oluşuyor. Örnek olarak verilecek olursa; İlkokul öğretmenleri için kurulmuş olan İLKSAN üyelerine 48 ay vadeye kadar kredi verebiliyor. Yani size 48 ay kredi verebileceğini taahhüt edebilen kişilere itibar gösterilmemesi gerekir. Arşiv oluşturması sebebiyle mevcut yazımız yayından kaldırılmamıştır.
Uzun zamandır beklenen ve kredi vadelerini uzatılması için yürütülen çalışmalar nihayet sona ermiş bulunmaktadır. BDDK tarafından bankalar ile işbirliği ile yürütülen çalışmalar tamamlanmış ve ilgili yönetmeliğin resmi gazetede yayımlanması sürecine girilmiştir. Başbakan tarafından bizzat söylenmesine binaen Eylül ayı sonunda kredi vadeleri artık 48 ay olacaktır.
48 ay vade ile kredi almak için öncelikle kanunun çıkması ve bankaların buna uygun kredi tekliflerini yani kampanyalarını oluşturması gerekir Ekim 2016 itibarı ile bankalar artık kredi vade seçeneklerine 48 seçeneğini de ekleyeceklerdir. İsteyen tüketici Bireysel İhtiyaç kredisi 48 aya kadar vadesini belirleyebilecektir.
Şimdi hangi banka 48 ay vadeyle kredi verir derseniz tüm bankalar bu vade ile kredi vereceklerdir. Kamu bankası veya özel banka ayrımı olmadan tüm bankalar 48 aya varana kadar vade seçeneklerini müşterilerine sunacaklardır.
Yine akıllara takılan bir soru bana 48 ay vadeli kredi çıkar mı? Kredi başvurularında vade en ziyade kredi çekebilme yeterliğinizin olmasına bakar bunlar klasik hepimizin bildiği kredi notunun uygun olması, gelir belgesi vb kredi şartlarının yerine gelmesi yeterlidir. Kredi onaylandıktan sonra vade seçeneği ikinci plandadır. Yani uygun değilseniz, değil 48 ay vade de 3 ay vadeyle de kredi alamazsınız.
Yine bankaların 48 ay vade ile vereceği kredilerde faiz oranın 12-24 ay vadeye göre hatta 36 ay vadeye göre kademeli olarak fazla olacaktır. kısaca 1,40 faiz oranında aşağı oran zor olur gibi. Yine mevcut bireysel kredilerini yapılandırma isteyen kişilere de 48 ay vade ile eski 24-36 aylık kredilerini yeniden kredi çekmek suretiyle borç birleştirme yapabilirler.
Burada dikkat edilmesi gereken ve banka seçerken hangi bankadan ziyade hangi bankadan kredi alabilirsiniz ve en kolay ulaşılabilir, faizi en uygun, sigorta masrafı en düşük
gibi seçeneklere bakmanızda yarar var. Aslında ilk önce sürekli çalıştığınız veya maaş aldığınız bankaya başvurun unutmayın bankalar sadık müşterilerine veya maaş müşterilerine her zaman düşük faiz oranı uygular birde maaş almanız o bankadan kredi çıkmasına yardımcı etkendir.
Birde unutmamak gerekir ki kredi vadesi ne kadar uzun olursa size binecek faiz o kadar fazla olacaktır. Dolayısıyla kredi maliyeti artacaktır. En azından 4 yıllık bir sigorta poliçe bedeli ödeyeceksiniz. Tabi bir çok tüketici bireysel kredilerde genelde faiz oranlarına bakmaz aldığı paraya bakar bundan anlayacağımız üzere en iyi kredi verilen kredidir. Kredi çıkmadıktan sonra faiz oranı 0 olsa ne yazar 5 olsa ne yazar.