Kredi Faiz Oranları Ne Zaman Düşer?

Kredi Faiz Oranları Ne Zaman Düşer toplumun ortak sorusu haline geldi. Ekonominin hareketlerini en yakından ilgilendiren, olumlu ve olumsuz yönde etkileyen ve çarkların hızını ayarlayan en önemli faktör elbette faizler. Faizlerin düşük olması ile yatırımlar hız kazanırken yüksek olması halinde de yatırımlar düşer ve artan faizler ile birlikte bütün sıcak para vadeli mevduat faizlerine doğru çekilmeye başlar. Bu durum ekonominin yavaşlaması, büyümenin küçülmesi anlamına gelir ki, hiç bir ekonomi faiz oranlarının yüksek olmasını istemez. Artan faiz oranları yerini olumlu havaya bıraktı ve bu olumlu esen rüzgarlar neticesinde ekonomi piyasası kredi faiz oranları ne zaman düşer sorusunu merak etmeye başladı. Tüm piyasada olduğu gibi tüketiciler de faiz oranlarının düşmesini bekleyenlerden.

İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları Ne Zaman Düşer?

Bankaların kredi vermekten kaçınmasından ziyade kredi vermek için yaptıkları reklamlarının sayıların azalması gösterilebilir. Yani bu durumda finans kuruluşları kredi vermek için iştahlı değiller diyebiliriz. Yeni yıl ile birlikte faiz oranlarının düşeceği konusunda hemfikir olan ekonomi uzmanları bu düşüşün hangi sıklıkla ve ne kadar olacağı konusunda da emin değiller. Tüketici kredi faiz oranları 3,20 seviyelerine kadar çıkmışken durulma neticesinde bu oranlar 2,20 seviyelerine gerilese de bu oran her banka için geçerli değil. Ayrıca alınan kredinin tutarı ve vadesi ile birlikte bazı bankalarda kişilerin kredi notu da faizlere etki eden hususlar. Bu hususların birleşmesi sonrasında belli bir oranda ihtiyaç kredisi alabilmeniz mümkün hale geliyor.

Yakın bir zaman içerisinde yüksek oranda düşüşler olmasa dahi aniden yükselen oranların zaman içerisinde düşmesi beklenen hususlardan. İhtiyaç kredisinin oranlarının artışına etki eden hususların başında döviz kurlarının artışı. Artan Dolar ve Euro ile birlikte artan mevduat faiz oranları beraberinde Tüketici Kredisi Faizlerini de artırdı. Zaman içerisinde atılan adımlar neticesinde gerileyen döviz kurları faiz oranlarını da geriye çekilmesine neden oldu. Fakat bu çekilme hem finans piyasası için hem de tüketiciler için yeterli seviyelerde olmaması nedeniyle ve sürekli küçük oranlarda düşüş yaşaması nedeniyle yerini beklentiye aldı. Bu sebeple tüketiciler yani kredi kullanma düşüncesinde olanlar da faiz oranlarının düşmesini beklemeye başladı.

Güncel olarak Tüketici kredilerinin maksimum vadesi 36 ile sınırlı. Bu vadenin üstünde kredi çekilebilen üye olunmuş sandıklar bulunuyor olsa da, finansın başkenti bankaların verebileceği kredinin en çok vadesi üç yıl ile sınırlı. Fakat kredinizi kısa vadede bile alsanız şu an için yüksek oranlara neden oluyor. Bu oranlarda tüketicileri bankalardan uzaklaştırıyor. Zira sadece ihtiyaçlarını karşılama arayışında olanlardan çok yatırım yapacak kişiler bu oranların yanına hiç yaklaşmıyor. Çünkü gelecekte ekonomi piyasasının hangi durumda olacağı merak konusu. Yatırımcı yaptığı yatırımın karşılığını almak istemektedir. Bu karşılığı alabilmesi için de düşük oranlardan kredi almalı ve yaptığı yatırım ile kazanç sağlamalıdır.

Artan döviz kurlarının sonrasında çok yükselen ihtiyaç kredisi faizlerinin yine çok yüksek oranlarda düşmesini beklemek şu an için çok yanlış olacaktır. Uygun şartlarda kredi almak isteyen kişi ve yatırımcıların beklemekten fazla yapabileceği bir hususun olmadığı aşikar. Lakin çok ihtiyacı olan kişiler avantaj ve dezavantajlarını yan yana koyup, kendi muhasebelerini yaptıktan sonra kendilerine uygun olanı yapmakla yetinebiliyorlar. Sizin avantajınız ödeyeceğiniz faizden daha fazlasını içeriyorsa hiç beklemeden yüksek oranlardan borç paralar alınabilir.

İhtiyaç kredisi faiz oranların düşmesi için aynı zamanda bankaların vermiş olduğu mevduat faizlerinin düşmesi gerekir. Lakin artan döviz kurlarını kontrol altına almak ve aşağı yönde inmesine neden olması amacıyla Merkez Bankası zaman içerisinde yaptığı adımlarla faiz oranların yukarılara çekmek zorunda kaldı. Bu oranlar neticesinde de tüm faiz oranları artış gösterdi. Bu artıştan etkilenen bankalar mevduat çekebilmek için oranlarını yükseltme yoluna gitti. Bu yükseklikler ile alınan mevduatların artışı sonrası bankaların kredi faizlerini indirerek borç vermelerini beklemek yanlış olacaktır. En yakın olarak bu alınan mevduatların vadesinin bitmesi ile düşürülmesi sonrasında ihtiyaç kredisi faiz oranlarının düşmesi daha olumlu olur düşüncesindeyim.

Dolar ve Euro başta olmak üzere altın ile diğer döviz kurları bir düşme eğiliminde. Özellikle Dolar en yüksek artışı ile kırdığı rekor sonrası bir liradan fazla inme yaşadı. Güncel olarak 5,30 seviyelerinde hareket eden Dolar kredi faizlerini etkileyen hususlardan bir tanesi. Kur düşüyor olsa da, artan dolar kurunu bahane eden firmalar fiyatlarında artış yapması ve kurun düşmesine rağmen bu fiyatlarını tekrar geriye çekmemesi tüketiciyi ve hükümeti kızdıran bir husus. Bunun için hükümet gerekli adımları atmış olsa da, bu fırsatı tekrar fırsata çeviren kuruluşlar yükselen enflasyonun düşmanı haline geldi.

Güncel Tüketici Kredisi Faiz Oranları Şu Şekilde Veriliyor;

İng Bank 1,99 – 2,39 arasında

İş Bankası 2,60

Vakıfbank 2,32

Ziraat Bankası 2,35

Yapı Kredi Bankası 2,76

Akbank 2,76

Burgan Bank 2,85

Qnb Finansbank 2,22

Faizlerin artması bankaların ihtiyaç kredisi ürününün kullanılmasını düşürürken aynı zamanda zor durumda olan tüketicilerin kredi kartı kullanımı arttığı yönünde raporlar bulunuyor. Fakat Kartların faiz oranları da yüksek seviyelerde hareket ediyor. Zira düşük limitler dahilinde kredi kartından taksitli kredi kullanan vatandaşlarda yüksek oranlardan kredi alımı yapmak zorunda kalıyor ve aldıkları paraları en fazla 12 ay ile ödemek zorunda. Daha fazlasını ödemesi mümkün değil.

Artan oranlar sonrası Merkez Bankası Kredi Kartı Faizlerine de el attı. Ekim 2018 tarihinden sonra kart akdi faizleri aylık % 2,25 oranında belirlenirken gecikme faizi ise % 2,75 oldu. Bu oranlar hem alışveriş hem de nakit çekimleri için uygulanacak oranlar.

Nakite ihtiyacı olan kişilerin kredi kullanımı için faiz oranlarının düşmesi müjdesini beklentiye aldı. Bu düşüşte en büyük etkiyi hükümet kanadı ile devlet bankaları vereceğini ve bu düşüşün özel bankalara da sıçrayacağına dair beklentiler büyük. Zira Türkiye ekonomisinin daralmadan çıkması, rahatlaması için faizlerin düşmesi, enflasyonun en azından tek hanelere inmesi ve sonrasında da değer kaybeden TL’nin sürekli değer kazanması gereken hususlardan. Tüm piyasada ekonomik açıdan bir baskı bulunuyor. Bu baskılardan bir tanesi ise Ocak ay’ına kadar zam yapılmaması için yapılan kampanya. Bu kampanya dahilinde atılan adımlar kendisini gösterdi. Fakat Ocak sonrasında nasıl bir havanın eseceği merak konusu. Atılan adımların bu tarihten sonra da devam etmesi ekonomiyi olumlu yönde etkileyecek. Fakat yeni yıl ile birlikte yeniden belirlenecek olan Asgari ücret, emekli ve memur maaşlarına yapılacak zamlar bütçede önemli bir yer edinecek. Bütçenin vereceği bu açıklar neticesinde nasıl bir durum oluşacağını zaman içerisinde hep birlikte göreceğiz.

Konut Kredisi Faiz Oranları Ne Zaman Düşer?

Vatandaşın alım gücünün düşmesi sonrası ihtiyaçlarını karşılayamaz durumuna gelmesi aynı zamanda faiz oranlarının yüksekliği ile piyasa da önemli bir daralma mevcut. Zira bankalar kredi veremiyor ve hatta vermekten de kaçınır hale geldiler. Bundaki etken faiz oranlarının çok yüksek olması. Vatandaşlar tüketici kredilerinden ziyade konut kredilerinin faizlerinin de yüksek olmasından şikayetçi. Bu durumdan şikayetçi olan diğer bir piyasa da Emlak, konut piyasası. Kredi faizlerinin yüksekliği ile ev satışı durma noktasına geldi. Zira aldıkları kredinin neredeyse 2,5 – 3 katı ödeme yapmak zorunda kalınması nedeniyle tüketiciler bu bankacılık ürününden uzakta seyir ediyor.

Geçtiğimiz günlerde yükselen konut kredisi faiz oranlarını düşürdüğünü duyuran Ziraat Bankası emlak piyasası ile ev alma çabasındaki tüketicileri heyecanlandırdı. Fakat büyük beklenti halindeki tüketici de hayal kırıklığı yarattı diyebiliriz. Ziraat Bankası konut kredisi faizi güncel olarak % 1,98 olarak veriliyor. Konut alımı için bu oran yeterli mi? Hiç bir tüketici ve yapı firmaları için yeterli değil. Çünkü daralan konut satışlarının rahatlaması adına konut kredisi faizlerinin düşmesi gerekiyor. Zira bazı bankalarda 1,90 seviyesinde olması bile yeterli bulunmuyor.

Bankaların konut kredisi faizleri şu şekilde veriliyor:

Garanti Bankası 2,28

Yapı Kredi Bankası 2,29

İng Bank 1,89

ICBC 1,92

Ziraat Bankası 1,98

Halk Bank 2,09

Vakıfbank 2,09

İş Bankası 2,30

2021’da Kredi Faizleri Düşer mi?

Kısa süre içerisinde kredi faizlerinin yüksek oranda düşmesi beklenmese de düşmesi beklenenler arasında. 2019 yılında meydana gelecek olan siyasi, kültürel ve ekonomik hareketler neticesinde yüksek dalgalanmalar sonrasında durulan ekonomi piyasasına etki edecek. Durulan piyasa kendini daha rahat bir seviyelerde hareket ederken oluşması muhtemel olaylar para piyasasının gidişatına yön verecek. Bu olaylardan bir tanesi yapılacak olan yerel seçimler. Bu seçimler sonrası bazı fiyatlarda artışın olması, faizin yükselmesi gibi hususlar beklenebilir. Fakat istikrar önemli bir husus. Hükümet attığı adımlarda sağladığı istikrar faizlerin düşmesine etki edecektir. Zira seçim öncesi özellikle konut piyasasında bir düşüşün olması beklenti içerisinde. Bunun sebebi ise son seçimler öncesi konut kredisi faizlerinin 0,98 oranlarına çekilmesi idi. Yine böyle beklenti piyasaya hakim durumda. 2019 yılının ikinci yarısından sonra daha ılıman oranlar bizi bekleyebilir.

Konut Kredisi İçin Beklenmeli mi?

Eğer aradığınız hayalinizdeki evi bulduysanız, ödemeniz sizi zorlamayacaksa konut alımı için beklemenin bir anlamı olmadığını düşünüyorum. Zira bu gibi bir ev bir daha bulamayabilirsiniz. Ayrıca Konut kredisi faizlerinin düşmesi beklenirken bu evlerin fiyatlarında da artış olması muhtemel olaylardan. Artışın olması ile faizin düşmesi size avantaj sağlayacak hususlardan değil. Bu nedenle beklenmemesi kanısındayım. Fakat oluşan rakamlar neticesinde beklemek isterseniz bu elbette sizlerin tercihi. Zira Kredihesabi.net olarak bizler sizlere yatırım tavsiyesinde bulunmuyoruz ve sizi yönlendirme amaçlı makalelerde bulunmuyoruz. Burada tamamen kendi inisiyatifinizle hareket etmeniz gerekiyor.

Genel olarak piyasada oluşacak olaylar ile kredi faiz oranları ne zaman düşer sorusunu irdelemeye çalışsak ta bu sorumuzun cevabını vermek imkansız. Zamanla çok daha iyi oranlar bizi bekliyor olabilir ama bu oranlar için belli bir süre vermek mümkün değil. Umarım beklentileriniz karşılanır ve istediğiniz gibi olur.

Kredi Faizleri ve muhtemel oranlar hakkında öğrenmek istediklerinizi aşağıdaki yorumlar bölümüne yazmanız halinde sizlere kısa süre içerisinde cevap vermeye çalışacağız.

Hakkında admin

İlginizi Çekebilir!

Güvenli Kira Kredisi, Güvenli Kiracı Sigortası

Artan döviz kurları, enflasyon beraberinden gayrimenkul fiyatlarında artışı getirirken, aynı zamanda kiralanan gayrimenkullerin kira bedellerinde …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir