Arkadaşıma Kredi Çektim Ödemiyor Ne Yapabilirim?

Arkadaşıma kredi çektim ödemiyor, ne yapacağım şeklinde bir sorununuz var ve bu konu içerisinden çıkamıyorsanız öncelikle böyle bir durumda kalanın sadece siz olmadığınızı söyleyebiliriz. İnsanlar kimi zaman arkadaşlarına, sevdiklerine, dostlarına ya da tanıdığı herhangi birine yardımcı olabilmek adına kredi çekebilmektedir. Ancak bazı durumlarda kredi çeken kişinin umduğu gibi olmayıp olumsuz sonuç olabilmektedir.

Arkadaşınızın, sevdiklerinizin, dostlarınız için çektiğini kredi borcunun ödenmemesi halinde bu borç sizin üzerine kalacaktır. Arkadaşıma kredi çektim ödemiyor, dolandırıldım şeklinde şikâyetleri olan kişilerin sayısı hiçte azımsanmayacak seviyelerdedir. Fakat oldu da kredi çektiniz ve arkadaşınız borcu ödemiyor ve hiçbir şekilde alamıyorsanız neler yapabileceğinize bir bakalım.

Başkasına Kredi Çektim Ödemiyor

Bu aşamanın henüz daha başlarındaysanız ve krediyi çektiğiniz kişiye kredi tutarını vermediyseniz, krediyi vermeyip bankaya olan borcunuzun büyük bir kısmını kapatabilirsiniz. Fakat krediyi çektiğiniz kişiye teslim ettiyseniz o zaman banka ve yasalar tarafından borç sahibi siz olarak gözükeceksiniz. Kredi çektiğiniz bankaya arkadaşıma, sevgilime, dostuma kredi çektim ama ödemiyor, dolandırıldım demeniz banka açısından hiçbir anlam ifade etmemektedir. Kredi tahsil günü geldiğinde banka sizden parayı tahsil edecektir. Borç günü geldiğinde ve ödeme yapmadığınızda hesabınızda para bulunması halinde kredi taksiti otomatik şekilde banka tarafından oradan çekilecektir.

 

Aranızdaki Anlaşma Önemli

Peki, kredi çektiğiniz kişiden taksitleri alabilmek için yapılacak herhangi bir şey var mı? Öncelikle bu durumu belirleyecek asıl konu elinizde bulunan veriler olacaktır. Sizinle borcu ödemeyen kişi arasında yapılan bir anlaşma, mesajlaşma krediyi başkası için çektiğinizi ispat edecek verilerden olabilir. Borçlu kişi ile aranızda herhangi bir imzalı bir anlaşma metni bulunması en iyi delillerinizden olacaktır. Borcu verdiğinizi kanıtlayacak herhangi bir ses kaydı, whatsapp konuşma kaydı, size tanıklık edebilecek bir kişinin bulunması ve bunlar dışında herhangi bir kanıt bulunması paranızı tahsil etmenizi kolaylaştırabilir.

Yukarıda saymış olduğumuz delillerin yanı sıra borcunuzu tahsil edebilmek adına etkili olabilecek bir diğer kanıt ise kişinin size kredinin taksit ödemelerini gönderdiğini gösteren dekontlar olacaktır. Size gönderilen tutar ile ödenen kredi tutarı birbiri ile eşdeğer ise bu dekontların artı bir kanıt olacağını gösterir. Dekont çıktılarını avukatınıza iletmeni sizin için yararlı olacaktır.

Kanunen Ne Yapabilirim?

Dava açılması durumunda, dava sonuçlanana kadar borç sahibi banka tarafından siz göründüğünüzden kredi borçlarını ödemeye devam etmelisiniz. Bu gibi davalar ortalama 1 sene civarında sürmektedir. Dava sonucunun olumsuz olabilme ihtimali de bulunmaktadır. Kendinizi bu durumlara göre ayarlayarak adım atmanız sizin için daha doğru olacaktır.

Elinizde borcu başkası için çektiğinizi kanıtlayacak herhangi bir kanıt yoksa işiniz çok zor olacaktır. Hatta dava başlatmak için mahkemeler tarafından avukatları devreye sokmak da mümkün bir durum gibi gözükmemektedir. Bu gibi bir durumun yaşanması halinde borçlu kişi ile aranızı iyi tutup borcu tahsil etmek için uğraşmanız gerekecektir.

İleriki dönemde maddi ve manevi açıdan mağduriyet yaşamamak adına başkasına kredi çekmek başta olmak üzere kefil olmak gibi hususların daha dikkatli olarak incelenmesi gerekiyor. Bırakın bu kişiye kredi çekeceğinize bu kişi imkanı varsa ipotekli kredi çeksin.

Hakkında Turan Aydın

1998 yılından bu yana bilişim hizmetlerinde çalışan Turan AYDIN, Ekonomi, kredi ve finansal açıdan sorunlar ile ilgili araştırmalar yapıyor. Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı, Kamu Yönetimi ile Fotoğraf ve Sinema Kameramanlığı eğitimi gördü. Resmi kurum ve kuruluşlardan gördüğü eğitimlere istinaden almış olduğu onlarca sertifikaya sahiptir.

İlginizi Çekebilir!

Güvenli Kira Kredisi, Güvenli Kiracı Sigortası

Artan döviz kurları, enflasyon beraberinden gayrimenkul fiyatlarında artışı getirirken, aynı zamanda kiralanan gayrimenkullerin kira bedellerinde …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir