Devre mülk, çok daireli ve çok bloklu şekilde, tüm temel ihtiyaçların tamamı düşünülerek inşa edilmiş olan tesislerde, yılın belli dönemleri ya da belli günlerinde farklı kişilerce tesis edilen, dinlenme ve tatil yapma gibi amaçlarla kullanılan dairelere verilen isimdir. Kelime anlamı olarak “devir” ve “mülk” kelimelerin birleşmesinden oluşmuş olan bu kavram, bir mülkün farklı dönemlerde farklı kişilere devrini esas alır. Devre mülk tesisinde, bir dairenin devre mülk statüsündeki maliki çok sayılıdır. Örneğin, dönemlik süresi 15 gün olan bir devre mülk tesisinde, 1 yıl içerisinde 24 dönemin olduğu düşünüldüğünde, tesisteki bir daire başına 24 kişi düşmektedir. Genellikle ılıca, kaplıca gibi sıcak sus kaynaklarının bulunduğu ya da denize kıyısı bulunan sahil kasabaları bulunan çevrelerde inşa edilmiş olan devre mülk tesislerinin ana kullanım amacı dinlence ve tatil yapma eylemidir.
Kiralık Devre Mülk Nedir?
Bir devre mülkün tapusuna sahip olan kişi, yılın belli dönemlerinde kendisinin kullanımına sunulmuş olan daireyi kullanmak istememesi halinde, bu durumu tesis yönetimine bildirerek, şahsına ait olan devre mülkü aynı dönemde kullanılmak üzere herhangi bir şahsa kiraya verebilir. Devre mülkün tapusuna sahip olan kişi, devre mülkü kiraya verme hakkına da sahiptir. Bunun için bir emlak danışmanından destek almakta özgür sayılmaktadır.
Devre mülk Satışı
Sahip olunan bir devre mülkü satmak isteyen malik, devre mülkün satın alındığı firma ile bu satışı gerçekleştirebilme hakkına sahiptir. Firmaya satmak istemeyen ya da herhangi bir yakınına devre mülkünü satmak istemesi durumunda da, karar tamamen devre mülkün tapulu sahibi olan kişiye bırakılmıştır.
Devre mülk Sözleşmesi
Devre mülk, hukuken tanınmış olan bir uygulama olduğu için, tapu tesis etme yöntemi ile geçerlik kazandığından, tesisi yöneten şirket ile devre mülk satın almak isteyen kişi arasında, hukuki ilişkileri belirten sözleşmelere devre mülk sözleşmesi denilmektedir.